Vorkheftrucks, elektrische pallettrucks, reachtrucks, stapelaars, orderpicktrucks, ga zo maar door. Steeds meer intern transport materiaal is tegenwoordig uitgerust met een lithium-ion accu in plaats van de standaard loodzuuraccu. Maar is dat allemaal wel zo veilig? Zeker in een PGS15 opslag een relevante vraag.

De afgelopen jaren zijn lithium-ion (kortweg Li-ION) batterijen/accu’s een steeds grotere rol in onze samenleving gaan spelen. Denk aan de toegenomen populariteit van elektrische auto’s en elektrische fietsen.

Ook binnen de chemische logistiek zijn deze accu’s inmiddels geen onbekende meer. Al in 2011 lanceerde Jungheinrich de eerste elektrische palletwagen met Li-ION accu in Nederland. Nu, 10 jaar later, hebben alleen zij al meer dan 60.000 trucks met dergelijke accu’s op de markt gebracht. Naast dat diverse palletwagens, orderpickers en elektrische heftrucks al op Li-ION accu’s draaien, is het tegenwoordig ook mogelijk om je vloot achteraf uit te rusten met een dergelijke accu.

In de brand

Het grootste schrikbeeld bij veel mensen is het in de brand vliegen van Li-ION batterijen. Aangezien de batterij vanzelf afschakelt vanwege het relais dat er in zit, is dit risico echter niet groot. Het contact wordt automatisch onderbroken wanneer dit nodig is. “Stel, een 2 tons heftruck rijdt tegen een betonnen wand aan. Naast de bestuurder en de truck krijgt de batterij ook een flinke dreun. De massa komt dan abrupt tot stilstand. De batterij ‘merkt’ dat er opeens veel meer G-krachten dan normaal binnen komen en de relais schakelt automatisch uit. De kans dat er brand ontstaat, wordt hiermee nagenoeg tot nul terug gebracht”, aldus Zunnenberg.

Mocht een Li-ION batterij onverhoopt toch heel warm worden, dan kan deze in theorie ontbranden en zo ontploffen. Dit is echter niet anders bij de traditionele zwavelzuuraccu. Ongelukken waarbij brand uitbreekt bij intern transport materieel op Li-ION accu’s lijken nauwelijks plaats te vinden.  Toch gebeurd het wel af en toe.

Het volledige artikel is te vinden op Chemische logistiek Magazine (editie 6). Neem een abonnement en kijk in het archief.

Ben je op zoek naar een E-learning Cursus PGS15? Via de link https://www.pgs15.training/over-de-cursus/ meld je je aan.