De E-learning cursus PGS15 is geactualiseerd en er is nu nog meer focus op de brandveiligheid van de gevaarlijke stoffen opslag. Als het gaat om kennis van zaken met betrekking tot de uitgangspunten van de bouw van de PGS15 opslagen is de cursus uitgebreid met extra kennis.

Volgens de PGS15 dient een gevaarlijke stoffen magazijn een minimale WBDBO van 60 minuten te hebben in beide richtingen. Deuren, ventilatieopeningen, leidingdoorvoeren of rookluiken in deze constructie mogen geen afbreuk doen aan de vereiste WBDBO. Dat vraagt om kennis van zaken met betrekking tot de constructie en materiaalgebruik.  Zo wordt bij nieuwbouw van PGS15 magazijnen steeds vaker voor beton gekozen in plaats van staal. Bij vragen over de brandwerendheid is ook de isolatie van een gebouw van belang en dat is zeker bij veel bestaande bouw een ‘lastig verhaal’. Veel oudere magazijnen zijn gebouwd in tijden dat er een opmerking over de WBDBO in de bouwtekening stond en ‘als je mazzel hebt’ een opmerking over de gebruikte materialen en steensoort. Met betrekking tot bestaande bouw ervaren veel opslaghouders dat het moeilijk te bewijzen valt wat de WBDBO van hun gebouwen is. Indien het gebouw niet, of deels niet, de vereiste brandwerendheid bezit kan de afstandseis uitkomst bieden (weerstand tegen brandOverslag, het WBO-deel van de WBDBO). Dan moet er wél een voldoende brede strook op eigen terrein worden aangehouden tussen enerzijds het opslaggebouw en anderzijds de erfgens en brandbare gebouwen op het eigen terrein die vrij is van brandbare materialen, de breedte van die strook hangt af van de brandwerendheid van het opslaggebouw.

Alvorens een gevaarlijke stoffen opslag te betrekken, nieuwbouw of bestaande bouw, is het raadzaam om kennis van zaken te hebben over de PGS15. Volg de E-learning cursus PGS15.